Revolutia 1989 - Sectiunea Articole

"nu avem voie sa uitam acel decembrie 1989"

ArticoleRSS Stiri

Subject: Crimele Revoluţiei din 89 – Iliescu acuzat de Doru Mărieș

2013-03-29 11:06:56

Subject: Crimele Revoluţiei din 89 – Iliescu acuzat de Doru Mărieș

Mărieş:Vom adresa o scrisoare comisarului european pe Justiţie cu privire la faptul că în MCV nu sunt menţionate crimele de la Revoluţie

Vicepreşedintele Forţei Civică, Teodor Mărieş, preşedinte al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, a anunţat joi că va transmite o scrisoare deschisă comisarului european pe Justiţie în care-şi exprimă nedumerirea că în cadrul MCV nu se face vorbire de ‘crimele din decembrie 1989′, adăugând că, deocamdată, nu a materializat acest demers pentru că aşteaptă numirea noului procuror general al României.

Intenţionăm să trimitem o scrisoare deschisă – m-am oprit azi-noapte (miercuri noapte -n.r.) şi nu am trimis-o către comisarul european (comisarul european pe Justiţie Viviane Reding -n.r.) – în care o să atragem şi noi atenţia sau măcar să ne arătăm nedumerirea pentru faptul că nu se face niciun fel de vorbire în MCV cu privire la crimele din decembrie 1989. Tot am aşteptat, tot am adus argumente, aproape în fiecare an, în ultimii trei-patru ani, am câştigat la CEDO, a existat câte o decizie CEDO, şi am sperat că şi domniile lor sesizează acest lucru şi că în cadrul MCV vor pune problema celor mai odioase crime din istoria recentă a Europei aş putea să spun, a României cu certitudine, dar văd că nu se întâmplă nimic’, a declarat Teodor Mărieş, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Forţei Civice.

Liderul Forţa Civică a declarat că s-a decis să mai aştepte în privinţa materializării demersului pe care-l preconizează auzind că exista intenţia ca ‘domnul Niţu Tiberiu să fie propus mare procuror general al României’.

Vreau să văd şi eu dacă domnul preşedinte Băsescu, în ghilimele fie spus, are curajul să numească un mic terorist în fruntea Parchetului General. Este fost militar în termen care a tras la Revoluţie şi în 21 şi în 22 decembrie, conform propriei declaraţii pe care a dat-o de bunăvoie. În urma acestei declaraţii beneficiează de certificat de revoluţionar cu merite deosebite. Această declaraţie o are şi preşedintele României, i-am înmânat-o personal. Şi mai grav mi se pare, dacă atunci a fost un simplu militar în termen şi a făcut asemenea greşeli, din păcate, ca procuror, a semnat o rezoluţie privind 27 de victime în dosarul Tg.Mureş şi acolo are o exprimare nefericită: la Târgu Mureş s-a închis dosarul pentru că sunt doar 27 de victime. (…) O singură persoană dacă ar fi fost şi nu aveai voie să te exprimi la acest mod. Pe rechizitoriul respectiv scrie procuror general Laura Codruţa Kovesi, dar este semnat de Niţu Tiberiu’, a mai declarat Teodor Mărieş.

Teodor Mărieş (Forţa Civică): Cerem procurorului general redeschiderea dosarului Revoluţiei

Vicepreşedintele Partidului Forţa Civică Teodor Mărieş cere procurorului general al României redeschiderea dosarului Revoluţiei, demarat în 1990 la cererea Asociaţiei ’21 Decembrie 1989′, pe care o conduce, invocând deciziile prin care CEDO a condamnat statul român la plata unor daune către victimele sau urmaşi ai victimelor evenimentelor din decembrie ’89.

Am susţinut prin Asociaţia ’21 Decembrie 1989′ demersul celor 72 de reclamanţi, victime sau urmaşi ai victimelor represiunii armate asupra demonstraţiilor paşnice ce au început la Timişoara în decembrie 1989, care au obţinut recent câştig de cauză la CEDO. Aceste persoane au fost recunoscute de către toate oficialităţile române ca fiind victime ale represiunii regimului totalitar comunist. (…) Reclamanţii s-au plâns că autorităţile nu au efectuat o anchetă eficientă cu privire la moartea rudelor lor sau la abuzurile la care au fost ei însuşi supuşi în tragicele evenimente din 1989. Pentru încălcarea articolului 2 (din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului – n.r.), un număr de 65 de persoane au fost despăgubite cu o sumă de 5.000 de euro fiecare şi pentru încălcarea articolului 3, celelalte şapte persoane reclamante’, a afirmat Mărieş, joi, într-o conferinţă de presă.

El a criticat atât guvernările trecute cât şi Guvernul actual pentru faptul că nu ar face ‘diligenţele’ cerute de CEDO în privinţa soluţionării respectivelor dosare care vizează Revoluţia din 1989.

Liderul Partidului Forţa Civică a adăugat că daunele în dosarul soluţionat la CEDO puteau să fi fost de ‘un euro’.

Importantă este victoria morală pe care am obţinut-o şi faptul că, încă o dată, cu încă 72 de cauze, am reuşit să demonstrăm opiniei publice româneşti, dar am convins şi Curtea prin argumentele şi probele pe care le-am depus că în România în decembrie 1989 au existat victime. În decembrie 1989 au fost ucise un număr de peste 1.600 de persoane spunem noi, atât cu arme de foc, cât şi prin violenţe extreme, şi aproximativ 5.000 de răniţi, numărul celor reţinuţi fiind de 2.000-3.000 de cetăţeni. Marea majoritate a acestor victime ştim cu toţii a fost în perioada 22-28 decembrie 1989, după preluarea Puterii de către aşa-zisul Front al Salvării Naţionale, condus de Ion Iliescu’, a declarat Mărieş.

El a precizat că, în următoarele două-trei luni de zile, CEDO urmează să judece un alt dosar, ‘de data aceasta cu victime din Bucureşti’. ‘Este vorba de 112 persoane care au făcut sesizare la CEDO tot sub coordonarea avocaţilor de la Asociaţia ’21 decembrie’. Este vorba de dosarul Alecu contra România, un dosar la care aş putea spune că s-a încheiat corespondenţa. Un dosar în care, din nou, Guvernul român solicită să nu se acorde niciun euro despăgubire, nici daune morale sau materiale pentru aceste victime. Este acelaşi mod de a ne trata ca în cazurile anterioară. (…) Aşteptăm şi decizia privind cazurile din Bucureşti şi ajung la concluzia că acest lucru ajunge să împovăreze ceea ce eu nu mi-am dorit niciodată, ajunge să împovăreze bugetul Guvernului României, un buget sărac. În acelaşi timp văd însă că produce un efect asupra omului numărul unu care este vinovat pentru represiunile de după 22 decembrie 1989 şi mă refer la fostul preşedinte Ion Iliescu’, a completat Teodor Mărieş.

El a adăugat că roagă conducerea Parchetului General şi pe procurorul de caz care încă mai are dosarul Revoluţiei să demareze cercetările pentru că, spune Mărieş, faptele respective nu sunt prescrise.

Am făcut tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a nu se prescrie, avem deciziile CEDO care confirmă şi spun că nu poate statul român să invoce prescrierea atât timp cât el a lăsat în nelucrare timp de 20 şi ceva de ani aceste dosare’, a conchis Mărieş.

Comentarii