Revolutia 1989 - Sectiunea Articole

"nu avem voie sa uitam acel decembrie 1989"

ArticoleRSS Stiri

Comunicat de la fostul SS Sorin Vintila Mester

2013-11-05 07:57:33

Buna ziua dle Burada,
In urma discutiilor generate de refuzul meu de a participa la discutii la aceeasi masa cu domnul Balint Petrica, fapt ce a generat comentarii de tot felul, va rog sa aveti amabilitatea de a posta acest comentariu legat de situatia creata saptamana trecuta la SSPR, atat pe facebook la Revolutia din Decembrie 1989 cat si pe Portalul Revolutiei. Va multumesc anticipat.
Dupa cum stiti, de cateva saptamani, in fiecare zi de marti au loc intalniri gazduite de secretarul de stat al SSPR Victor Socaciu, in demersul de a scoate in afara legii persoanele care si-au dobandit calitatea in mod dolosiv, ca o conditie sine qua non a reluarii platii indemnizatiilor catre luptatorii remarcati, pusa de Premier. Practic, Socaciu s-a vazut obligat sa se raporteze la mai multe planuri: unul de partid (prin intalniri periodice la departamentul PSD), un alt plan reprezentandu-l presiunea pusa de Premier dar si de BPN (prin acelasi Victor Ponta, in calitate de presedinte de partid) si nu in ultimul rand, de presiunea unor organizatii de revolutionari carora li s-au raliat personalitati publice, in urma gafelor impardonabile comise de personalul subordonat al SSPR prin care s-a cerut anularea certificatelor detinute de lideri notorii si de necontestat ai Revolutiei din Decembrie `89 din Timisoara, Bucuresti, etc. Pentru a iesi din aceasta situatie, Socaciu a recurs la invitarea fostilor secretari de stat, oameni care pot aduce un plus de coerenta si legalitate demersului sau. Asupra desfasurarii dezbaterilor departamentului, informarea celor interesati a fost facuta printr-un comunicat dat ulterior de Adi Sanda.
Asupra intalnirillor de la sediul SSPR, in principiu, am convenit sa pastram discretia ca strategie obligatorie, cu atat mai mult cu cat noi invitatii avem doar rol consultativ, decizia si raspunderea revenindu-i secretarului de stat in functie. In ciuda timpului extrem de scurt pe care-l am la dispozitie, am reusit sa parcurg comentariile celor interesati de cele discutate. Pe alocuri, in lipsa informarii directe, unele comentarii tind catre concluzii aberante, nereale si care pot face in final mai mult rau noua, tuturor, prin diseminarea neincrederii si a eternei teorii a conspiratiei. De aceea, doresc sa lamuresc asupra atitudinii mele, atat de la departament cat si de la SSPR.
1. La intalnirea de la Departament, secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu, a afirmat ca la un Birou Politic National ce se desfasurase cu 2 saptamani inaintea intalnirii de la departament, i s-a cerut lui Socaciu de catre Premier, reducerea drastica a numarului de revolutionari, pentru a putea fi reintrodusi in plata. Codrin Stefanescu a afirmat ca la discutie au asistat in afara de Premier, Presedintele Iliescu, Socaciu, Sanda si Codrin Stefanescu. Experienta anului trecut in fruntea SSPR, m-a facut sa-i cer lui Codrin Stefanescu, in sprijinul lui Socaciu, o rezolutie scrisa privind vointa politica a PSD si PNL privind rezolvarea problemelor revolutionarilor cu toate implicatiile ulterioare, acum in pragul intrarii in cel de-al 25-lea an de la Revolutia din Decembrie 1989, care ne gaseste mai marginalizati si discreditati decat am fost vreodata in acesti ani. Evident ca acest lucru nu a fost cuprins in comunicatul dat de tandemul Stefanescu-Sanda.
2. Dupa sedinta de la departament, am dat curs invitatiei lui Socaciu, impreuna cu Puiu Fesan si Adi Sanda. La sfarsitul discutiei noastre in cabinetul lui Socaciu a intrat Balint Petrica, care a fotografiat documente aflate pe masa cu acel prilej si care au fost invocate detaliat a doua zi pe Portalul Revolutiei. Cand esti musafir, lasi gazda sa faca regula, dar mi-am exprimat nemultumirea atat pentru prezenta lui acolo cat mai ales pentru maniera lui extrem de abrupta in a se impune folosindu-se de numele lui Ion Iliescu.
3. Marti 21 octombrie, discutia din biroul lui Socaciu a continuat fara Sanda de aceasta data, dar cu Gelu Voican Voiculescu. A fost o discutie constructiva, la "tema", fara divagatii.
4. Marti 28 octombrie, la intrarea in biroul secretarului de stat, am constatat ca grupului Fesan - Sanda - Voican i s-au alaturat Balint Petrica si o alta persoana pe care Balint a recomandat-o ca invitat al sau. I-am cerut lui Victor Socaciu lamuriri asupra formulei in care purtam discutiile, cerand celor doi (Balint si invitatul sau !) sa-si declare calitatea. Balint a precizat ca este o formula mai scurta a departamentului PSD. Am cerut ca intalnirile cu departamentul sa aiba loc EXCLUSIV la sediul partidului si nu in sediul autoritatii de stat, deci sa nu confundam institutiile, fiind in total dezacord vis-a-vis de presiunea exercitata astfel de un partid politic asupra unei institutii a Guvernului Romaniei. Am cerut sa ramanem in grupul de lucru convenit, fara a crea precedentul prezentei discretionare a unui presedinte de asociatie in detrimentul celorlalti, intrucat nu fusese convocat Colegiul Revolutionarilor. Balint a afirmat ca el ii reprezinta pe revolutionarii adevarati, ca este presedinte de asociatie si culmea, ca il reprezinta pe Ion Iliescu pe care il va suna...A afirmat ca Mester si Fesan nu reprezinta pe nimeni, ca suntem neaveniti in acest demers si ca nu avem loc la aceeasi masa. In lipsa unei reactii din partea gazdei, am intrebat daca au mai fost invitati si altii in afara secretarilor de stat si a lui Voican Voiculescu, acesta din urma afirmand ca se simte jignit de atitudinea mea, in fata unui om ca Balint care reprezinta Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie, la fel ca si el insusi. L-am intrebat pe Balint daca are o delegatie din partea IRRD, raspunsul primit fiind ca nu este necesara, intrucat ei pot participa oricand si in orice conditie fiind numiti pe viata de catre Presedintele Romaniei!!! In atare conditii am preferat sa parasesc incaperea si institutia, nevrand sa fiu tocmai eu o piedica in calea "luptei pentru adevar si eliminarea impostorilor" dusa de cei prezenti cu Balint la masa. M-as fi asteptat la o pozitie transanta din partea gazdei noastre, in primul rand, dar si din partea lui Sanda care in opinia mea avea posibilitatea de a readuce lucrurile pe fagasul normal. Undeva spre orele serii, dupa terminarea discutiilor din biroul sau, Victor Socaciu mi-a telefonat pentru a se scuza (...)
Am relatat lucrurile cu amanuntele necesare unei bune informari a celor care judeca si comenteaza fara a cunoaste resorturile reactiei mele. Am fost acuzat in repetate randuri de tot felul de lucruri pe care mai degraba nu le-as fi facut in mandatul meu, de aeea ii invit pe cei extrem de impatimiti de scris sa mai si citeasca, de exemplu site-ul SSPR din iunie-octombrie 2012, ocazie cu care vor avea posibilitatea reala a comentarii activitatii mele in perioada cat am condus SSPR, in cunostinta de cauza si nu "dupa ureche". Macar veti constata ca la capitolul comunicare parca aveati mai multe informatii iar eu extrem de multe mitinguri "anti" organizate de ...PSD! 
Sorin Vintila Mester

Comentarii